Aktuális kiállítások

képzőművészet

André Kertész – A kamera poétája

A Petőfi Irodalmi Múzeum Nyári Fesztiválja keretében, André Kertész születésének 125. évfordulója alkalmából a Petőfi Irodalmi Múzeum és tagintézményei, a Kassák Múzeum és az Országos Színháztörténeti Múzeum és Intézet gyűjteményeinek féltett kincseit tárják a közönség elé. 

A három intézmény e téren kevéssé ismert gyűjteményeiből 74 eredeti Kertész fotót mutat be, kiegészítve Kertész leveleivel, képeslapjaival, vele készült interjúval. A kiállításon André Kertész által készített lírai, ellesett pillanatokat, tárgyakat, városrészleteket, portrékat, mozdulatművészeti képeket a néhány róla készült felvétel, levelei, hangja és a párizsi tartózkodása egy évtizedének magyar vonatkozású dokumentumai színesítik. Művészileg, emberileg fontos dokumentumok mutatják be Kertész és az író Bölöni György, valamint a festő Tihanyi Lajos barátságát, a sok közös együtt töltött alkalmat éppúgy, mint az újdonságával a francia avantgárd színházi életbe berobbanó Blattner Géza-féle Bábszínház előadásait, díszleteit, tagjainak felszabadult mulatozásait.  

André Kertész fotográfiái az életre való telhetetlen kíváncsiságának lenyomatai és a fotográfus megveszekedett elköteleződésének a formai precizitás mellett. Korai művei esztétikai igényességükkel vetítik elő az érett Kertész kompozíciós világát, amely az 1925 utáni párizsi korszakában teljesedik ki.  

Budapest, Petőfi Irodalmi Múzeum, július 4. – október 6.

Oszd meg ismerőseiddel!