Aktuális kiállítások

képzőművészet

Bereznai Péter: Metanoia

Szabadtéri Néprajzi Múzeum (Skanzen) (Skanzen Galéria (Tegez utcai irodaépület)), október 31-ig

A Vajda Lajos Stúdió művészeként popos, dadás indulása után a gesztusfestészetet magába szívva, és lényegében magát a gesztust egyfajta fegyelmezett formában megőrizve, a kezdeti, számára kiüresedett ‘művészetcsinálást’ elhagyta, hogy fekete műveiben magát a summázatot mutathassa meg. Metanoia-szerű életútja valójában a kikristályosodás folyamata, a lélek mélységeibe és a művészet magaslataiba való utazás bédekkere.

Aboutness – A kép mint érzéki képződmény

Vasarely Múzeum, szeptember 22-ig

Az aboutness nem leképezésből adódó szükségszerűség, nem a tárgy látványa, természete, jelentése és vizuális megfeleltetése a lényege, hanem a művész tárgyra vonatkozó belső képének a komplex megragadását jelenti, ahol a kép Lukács György szerint az egyedi létezők érzékiségét és általános lényegiségét szintetizálja.

Horváth Gideon: I put my hand into a beehive

Budapest Galéria, augusztus 25-ig

Horváth Gideon, a Balkon folyóirat idei Inside Express díjának nyertese önálló kiállításában tovább folytatja megkezdett kutatását az ökológiai válsággal kapcsolatban. A művész saját válasza a különféle apokaliptikus narratívákra vonatkozóan az „itt és most”- ra való koncentrációra irányul és amellett érvel, hogy ahhoz, hogy szembenézzünk az ökológiai válság, illetve a klímakatasztrófa nyomasztó közelségével, újra kell tanulnunk („unlearning”) a a környezetünkhöz való viszonyulásunkat.

Dömötör Sámson László kiállítása

2019-08-24. 17.00 Kisfaludy Galéria

Nincs szűkebb börtön, mint önmagunk foglyaként lenni szabadnak – Dömötör Sámson László kiállításának megnyitója.

A kiállítást megnyitja: Molnár Judit, a Balatonfüred Városért Közalapítvány elnöke
Közreműködik: Nehéz Fiúk Tuba Quartet

A kiállítást performanszok kísérik, rendhagyó tárlatvezetés mellett látogatható.

Megtekinthető: szeptember 29-ig.

Utazás a mikrovilágba – a minket körülvevő mikroszkopikus világ

Budapest, Magyar Természettudományi Múzeum, június 18. – augusztus 20.

Izgalmas tárlat látható nyáron a Természettudományi Múzeumban, amelyben felnagyított részleteikben ismerkedhetünk meg állatokkal, növényekkel, kövületekkel, különböző tárgyakkal, úgy, ahogyan emberi szemmel sosem tapasztalhatnánk meg azt. 

Az ELTE TTK oktatói és kutatói az elektronmikroszkópok által feltárt varázslatos világba engednek betekintést az augusztus 20-ig látható fotókiállításon. 

Szemünk csodálatos felbontással képezi le a világot számunkra, azonban érzékelésünk határai korlátozottak. A minél kisebb tárgyak felismeréséhez és megfigyeléséhez már az 1590-es években szemüvegkészítő mesterek feltalálták az első optikai mikroszkópot, amely egy teljesen új világot nyitott meg számunkra. Az új eszköznek köszönhetően feltárult előttünk a világ egy eddig ismeretlen mélysége. Olyan apró tárgyak, élőlények, finom részletek váltak megfigyelhetővé, melyeket azelőtt elképzelni sem tudtunk. Az eltelt négy évszázadban a mikroszkópok számtalan felfedezést tettek lehetővé és a mai napig a tudományos kutatás nélkülözhetetlen eszközei. 


A képen a következők lehetnek: szöveg

Oszd meg ismerőseiddel!